marți, 9 octombrie 2012

Speranta din lumina

Cea de-a doua sâmbătă din luna octombrie marcheaza, prin traditie, Ziua Internaţională a Îngrijirilor Paliative. O zi ale carei scopuri declarate  se refera la creşterea disponibilităţii de a oferi îngrijiri paliative în hospice şi la domiciliul pacienţilor, prin crearea de oportunităţi de informare, creşterea sensibilităţii şi înţelegerii nevoilor - medicale, sociale, practice şi spirituale – a persoanelor care trăiesc cu boli ce le limitează viaţa, dar si strângerea de fonduri care să ajute la dezvoltarea serviciilor de îngrijire paliativă din întreaga lume.                                  
In Bacau, Ziua internationala a ingrijirilor paliative va fi marcata de Asociatia "Lumina" intr-un mod mai special. "Vom elibera în aer 108 lampioane reprezentând numărul beneficiarilor pe care îi avem în acest moment. 108 lampioane vor urca către cer purtând cu ele  tot atâtea dorinţe. Invităm băcăuanii să ni se alăture şi să luminăm, împreună, cerul, cu speranţă, sâmbătă, 13 octombrie, în intervalul orar 18.30-19.30 in piateta din fata Casei de Cultura", ne-a declarat Mihaela Dumitrache, director executiv la  Asociaţia Lumina-Hospice Casa Albert                                                                                                                                                                    
Asociaţia Lumina a fost înfiinţată în 1999 de către Fundaţia Cry in the Dark din Marea Britanie şi oferă îngrijiri paliative copiilor şi tinerilor adulţi diagnosticaţi cu o boală incurabilă. Aceasta isi desfasoara activitatea in Centrul rezidenţial ,,Casa Lumina,, din Comăneşti, unde 22 de tineri cu dizabilităţi psihice şi psiho-neuro-motorii  beneficiază de găzduire pe perioadă nedeterminată, asistenţă medicală şi îngrijire, suport emoţional, recuperare şi reabilitare. A doua locatie din judetul Bacau  a asocitie este Hospice Casa Albert situat în Luncani, la 15km de Bacău. Echipa hospice are în evidenţă 83 de copii şi tineri diagnosticaţi cu o boală incurabilă cărora le oferă îngrijiri specializate la domiciliu. De asemenea, de două ori pe săptămână "Lumina" organizeaza Centrul de zi ,,Albert" unde sunt aduşi 15 copii şi tineri care participă la activităţi de învăţare şi socializare adaptate vârstei şi nevoilor lor, beneficiază de terapie în camera senzorială, kinetoterapie şi de consiliere psihologică şi spirituală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu